ADIYAMAN / MERKEZ - İnceler Şehit Bahri Çetin İlkokulu

SÖZLÜK YARIŞMASI

İLKOKUL SÖZLÜK TASARIM YARIŞMASI ŞARTNAMESİ

İlgi: Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğünün 03.11.2023 tarihli ve E-84037561-821.05 88806296 sayılı ‘’Dilimizin Zenginlikleri’’ Projesi ‘’Sözlük Özgürlüktür’’ uygulama kılavuzu ve proje çalışması.

KONUSU:  İlkokul Öğrencileri Arasında ‘’Sözlük Tasarım Yarışması’’

GEREKÇE: Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü Dilimizin Zenginlikleri Projesi.

TÜRÜ: Sözlük Tasarım Yarışması

KAPSAM: Ortaöğretim Genel Müdürlüğünün Dilimizin Zenginlikleri projesi kapsamında il geneli ‘’ Sözlük Tasarım Yarışması’’

AMACI: Söz varlığını zenginleştirme çalıştırmaları ve öğrencilerin dilimizin zenginliklerini tanıma, dili iyi kullanma ve düşünme dünyasını geliştirme

HEDEF KİTLESİ: İlimizdeki Tüm Resmi / Özel İlkokullarda okuyan öğrenciler.

YARIŞMA KATEGORİSİ: İlimiz Genelindeki Tüm Resmi / Özel İlkokullarda okuyan öğrenciler arasında ‘’Sözlük Tasarım Yarışması’’

YARIŞMA KOŞULLARI:

1-                 Tüm İlkokullardan 1 eserin İl milli Eğitim Müdürlüğüne gönderilmesi zorunludur.

2-                 İl Milli Eğitim Müdürlüğünün 13.11.2023   tarihli ve E-47754795-821.01-89565534   sayılı yazısı Dilimizin Zenginlikleri Projesi kapsamında Kasım Ayı etkinliği olarak Sözlük Tasarımı Yarışması yapılacaktır.

3-                 Projenin uygulama takvimi Kasım ayı etkinliği olarak belirlenen il geneli Klasik Eser Sözlük Tasarım Yarışması kapsamında  EK.7’da belirtilen eserlerden öğrenci tarafından bir eser belirlenecek ve eserin içeriğinde geçen kelime-kelime gruplarından en az 50 ifadeden oluşan bir sözlük tasarlanacaktır.  (Örneğin: Türk Masalları sözlüğü, Türk Tekerlemeleri sözlüğü, .…)

İlkokul  Eser Listesi ( Ek.7)

•                     TEGM Bizim Hikâyemiz Serisi (39 Kitap)

•                     Türk Masalları

•                     Türk Bilmeceleri

•                     Türk Tekerlemeleri

•                     Ömer Seyfettin Seçme Hikâyeler

•                     Çocuk Şiirleri Antolojisi

•                     Memleket Şiirleri Antolojisi

•                     Mesneviden Seçme Hikâyeler

4-         Sözlük tasarımı bir öğrenci veya en fazla üç kişilik bir öğrenci grubu tarafından yapılabilir. Sözlüğün ilk sayfasına hazırlayan öğrencinin veya ekibin rumuz ismi yazılır. Öğrenci ismi-isimleri ayrıca tutanakla eserle birlikte bildirilir. Bir öğrenci, yalnızca 1 sözlük tasarımında yer alabilir.

5-        Sözlükler özgün bir şekilde hazırlanacaktır. Öğrenci sözlüğü hazırlarken kendi yazısını kullanacaktır. Bilgisayarda dizilmiş, yazılmış sözlükler yarışmadan elenecektir.

6-        Sözlükler, en az 50 kelime ve/veya kelime grubu içermek durumundadır, aksi halde değerlendirme dışı bırakılacaktır.

7-        Sözlükte günümüz Türkçesine göre anlamı verilen kelime ve/veya kelime grubu örnek cümle içinde kullanılmalıdır.

8-        Sözlükler resimli, çizimli, şekilli, siyah-beyaz, ya da renkli hazırlanabilir.

9-        Yarışmaya, okullarda komisyon marifeti ile yapılacak değerlendirme sonucunda birinci olarak belirlenen sözlük gönderilecektir.

10- DEĞERLENDİRME KRİTERLERİ VE PUANLAMA:

DEĞERLENDİRME KRİTERLERİ

PUAN DEĞERİ

Tasarımın işlevselliği (öğreticiliği, akılda kalıcılığı)

Estetik, Bütünlük

İmla Kuralları

Kapak Tasarımı

11- YARIŞMA TAKVİMİ:

TARİH

ETKİNLİK

26.11.2023

Öğrencilerin hazırladıkları sözlük tasarımlarını okul yürütme komisyonuna teslim etmesi

27.11.2023

Öğrencilerin hazırladıkları eserlerin okul yürütme komisyonunca değerlendirilip birinci olan eserin belirlenerek İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerine teslim edilmesi

28.11.2023

İlçe yürütme komisyonunca ilçe birincisi olan sözlük tasarımının belirlenmesi

29.11.2023

Merkez ilçe okul birincileri  ile ilçe birincisi olan Sözlük Tasarımlarının İl Milli Eğitim Müdürlüğü Bilgi İşlem Eğitim Teknolojileri birimine elden teslim edilmesi

30.11.2023

İl Yürütme Komisyonunca il birinci Sözlük Tasarımının seçilmesi

12- Birinci olan öğrencilerin ödülleri İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından verilecektir.

25-12-2023

Yayın: 26.12.2023 - Güncelleme: 03.01.2024 10:15 - Görüntülenme: 58